Geplaatst op

Update 22-10-2022

Even een paar weken geen updates geplaatst, Niet dat er niets gebeurd is!

Magnetron

Fysiek hebben we er nog een stopcontact in de kombuis bijgeplaatst voor de Magnetron. Het was nog een hele zoekpartij trouwens om er eentje te vinden. Oorspronkelijk was het plan om het meest rechtse kastje op te heffen. Op bases van de maten van het kastje op zoek gegaan naar iets wat daar op een optisch nette manier in zou passen. Voor mij moet zoiets visueel ook kloppen. Het deurtje er dan uit halen en het kastje erachter is groter dus met zo’n elektrische trilzaag zou dat goed en netjes te doen zijn.
Ook wilde ik expliciet een exemplaar dat geen draaiplatau zou hebben, dat komt er een keer op een gemene manier uit op zee….. Op zo’n moment kom je er achter dat de productinformatie op sites ook maar weer een rommeltje is. Uiteraard weet ik hoe lastig dat is. Fabrikanten zijn niet echt in staat om alle informatie op een zinvolle manier aan hun distributie kanaal te presenteren. Dat maakte het ook moeilijk. Dan nog dingen als kleur, uiterlijk en er blijft dan hopelijk wat over. Uiteindelijk werd het een Sharp, Die maken eigenlijk best wel knappe dingen en in het zwart ook gewoon een net ding om te zien. Uiteraard overal alleen in het zilver/RVS beschikbaar. Dat ziet er gewoon een beetje nep uit, zeker als je van plan bent iets met RVS te gaan doen in de kombuis. Na een beetje zoeken uiteindelijk ergens voorraad zwart gevonden en besteld. Op de boot aangekomen en de uitgepakte Magnetron op het aanrecht gezet. Wonderlijk genoeg gaf dat eigenlijk direct aan dat er een veel betere plek was om hem te plaatsen. Geen grote zaagklus, goed vast te zetten (Moet ik nog wel doen).

De magnetron!, Moet nog een plaatje maken en een aluminium hoeklijntje plaatsen

CZone

Ik ben nogal fan van een huis dat technisch zelf “weet” of iets aan of uit moet staan. Aangezien je om te “weten” alleen maar de goede vraag hoeft te stellen aan op het oog willekeurige en op zich niet zo relevante gegevens, Moet je weten of personen thuis zijn, de zon “op” of “onder” is, hoe hard het waait etc. Dan kun je dus het licht aan doen als het nodig is uit juist uit als het niet nodig is, de zonneschermen regelen (op bij zonsondergang, als het gaat regenen) enz. enz.

Er is al enige jaren ervaring met HomeAssistant, een in mijn voorkeurs taal Python geschreven en open source stuk software met redelijk gemak is aan te passen en er zijn allerlei mogelijkheden om van buiten af data aan door te geven. We beschikken over een COI van CZone, dat is een kast waar je NMEA2000 en een dikke plus op zet. zie het als je zekeringen paneel want dat is de plek waar je hem in je boot plaatst; In plaats van het zekeringen paneel.
Het is er alleen eentje waar je de zekeringen software matig kunt zetten per poort de uitgangen, kunnen uiteraard aan/uit gezet worden vanuit NMEA2000 maar ook fysieke knoppen die daaraan gekoppeld zijn. op analoge ingangen kun je ook van alles doen, Tanks niveau’s inlezen, bilge vlotter status, Spanning van een bepaalde plek, verzin het maar. Meerdere CZone IO interfaces maken een groot systeem en er is één configuratie.

Om diverse redenen is het netwerk waar HomeAssistant een beetje complexer dan een standaard huis netwerk. Het is opgedeeld in sub netwerken. Zie een netwerkt als een soort beslissingsboom of snelweg netwerk met een hoop afslagen. Iedere straat heeft maximaal 255 afslagen. Dus als je netwerk 10 neemt, 3e afslag, eerste afslag dan kom je bij ons huis netwerk uit. 10.3.1.X X is dan het huisnummer van een apparaat wat is aangesloten. Zo weet het netwerk dus dat als je 10.3.2.X zoekt je op SY Floki uit komt. Ergens een andere afslag nemen. Voor de techneuten; Via een 4G wifi router met OpenWRT erop en WireGuard VPN oplossing en een Microtik Router aan de andere kant.

Kleine disclaimer: NMEA2000 is geen open protocol en het CZone protocol ook niet. Omdat wij voor een project via Non-Discosure agreements aan bepaalde informatie zijn gekomen moet het volgende gezien worden als een proof of concept en geen product wat beschikbaar is in de handel. Op dit moment dan ook niet beschikbaar voor derden, neem gerust contact op bij interesse. Als het zin heeft iets te maken dan kunnen we daar naar als SlimSchip naar kijken. Zelf ook producten gaan ontwikkelen is een serieuze optie. Wij kiezen er bewust voor om de HomeAssistant installatie van thuis te gebruiken. Dezelfde software kan natuurlijk ook praten met een aan boord draaiende HomeAssistant.

Op een router met OpenWRT kun je makkelijk wat extra software laten draaien. Via één van de netwerkpoorten een Yacht Devices YDEN NMEA2000 Ethernet koppeling plaatsen met aan de andere kant het NMEA2000 netwerk en de CZone COI. Althans dit was het idee wat op kwam toen ik op het punt stond de Protocol gegevens van mijn systeem te verwijderen. Zou ik de COI kunnen koppelen aan HomeAssistant en daarmee ook aan HomeKit van Apple? hoe cool zou dat zijn? Kom je aanlopen bij de boot als het donker is en floep de deklichten en binnen verlichting gaan aan! bedenk het maar. In het weekeinde naar de boot, spulletjes mee en in alle rust maar eens kijken of het lukt.

Na wat vooronderzoek bleek dat de MQTT infrastructuur die ik toch al gebruik in HomeAssistant heel geschikt. MQTT is een heel simpele manier om data uit te wisselen over het netwerk. Zo kan een sensor eens in de zoveel tijd een berichtje sturen naar “iedereen die het wil horen”. HomeAssistant luistert naar bepaalde berichtjes zodat je op afstand kunt aangeven welke betekenis de uit en ingangen van de COI hebben. Door de COI te programmeren met uitgang 1: Koelkast, Uitgang 2: kachel, Uitgang 3: dek licht (en verder even niets) bleek bij vooronderzoek dat je dat “automatisch” kunt detecteren, de details kunt opvragen en dan daar iets mee kon richting HomeAssistant. Omdat je in de CZone configuratie zelfs kunt aangeven of het een lamp, kachel, Koelkast, pomp etc is. Kun je dus automatisch de juiste bijbehorende instanties in homeassistent aanmaken.

We gebruiken een manier om te zien wie er thuis is in HomeAssistant. Dat is een cirkel rondom de GPS locatie van ons huis. in HomeAssistant heet dat een “Zone”. Er is een nieuwe aangemaakt “Floki”, uiteindelijk moet natuurlijk vanuit de NMEA2000 GPS de locatie van de zone worden aangepast. Dan werkt het binnentreden en verlaten van de zone ook als we in andere havens liggen. Ik verwacht wel wat “problemen” als we varen. Onze telefoons zijn bepalend voor deze detectie. Er komt toch een automatische “Vaar” detectie. Snelheid over de grond > 0,5 knopen?

HomeAssistant heeft dus nu ook de beschikking over data wie van ons binnen een cirkel van 250m van Floki is. Dat is alvast handig. Vervolgens op de laptop begonnen aan een Python knutsel om te bewijzen dat het idee uit te voeren is. Ik had al wat software om NMEA2000 berichtjes te kunnen lezen gemaakt dus dat konden we gewoon uitbreiden. Eigenlijk heeft NMEA2000 voor ieder type bericht een eigen formaat. ieder type bericht heeft een nummertje. krijg je een berichtje binnen kijk je naar dat nummertje en afhankelijk van wat dat is weet je hoe je het moet lezen (Precies die informatie kan ik niet delen volgens de NDA). Ook kun je wat berichtjes sturen naar het systeem zodat je kunt navragen “hoe heet poort 1?”.

Na een lang verhaal om een beetje op een Jip en Janneke manier duiding te geven aan de technische achtergrond.Nu een lang verhaal maar kort maken: Het werkt!